books: | Мікстура хорошої прози від ”Аптекаря” Юрія Винничука

аптекар_кори

  1. Почнімо із того, що як же приємно писати огляд на свіжу українську художню книженцію, за яку не соромно.
  1. Дія роману розгортається у 1646-1648 роках у Львові перед сами штурмом міста козаками Хмельницького. Вже цікаво. Винничук із умінням, смачно, а може й трошки огидно (особливо про запахи) описує Львів тих часів. Це вам не туристична столиця України, а справжнісінький середньовічний порт. Так-так, із судноплавною Полтвою. Тут усі мрії та фантазії львів’ян матеріалізувались. І взагалі роман можна зі сміливістю назвати подарунком усім шанувальникам міста, а їх ох як багато.
  2. У Львові Винничука – живуть та чаклують відьми й чорти, опришки грабують людей вночі, священники благословляють на страту людей, і не завжди винних, а політична еліта так схожа на еліту сучасну.

Запахи Львова не відрізнялись від інших міст, тисячі гнилих випарів витали у повітрі, піднімаючись від м’ясарень, гарбарень і фарбарень, від безлічі печей, у яких згорали дрова, солома і торф, переплітались вони із запахами сірки і смоли, з зогнилою городиною у підвалах Ринку, роблячи повітря важким і навіть видимим.

3. Що ж навіть одна із ліній сюжету нагадує не так давнішню страшну історію у Врадіївці. На жаль, чи на щастя у реальності не знайшлось таких героїв, як у Аптекарі.

4. Роман в першу чергу цікавий своїми героями. Вони реалістичні та живі. Реалістичний, наскільки це не парадоксально б звучало, кат Каспер із важкою долею та ніжною душею. Реалістична відьма, така схожа на тих, про які ще Гоголь писав. Реалістичний аптекар та хірург Лукаш Гулевич, що здобув освіту у Європі і повернувся випадково до Львова. Створіння із кореня мандрагори – ідеальна жінка Амалія, відьмочка Рута, жінка-воїн Юліанна, яка повернулась із війни і не може жити вже мирним життям, і навіть голем. Тепер уявість собі, яка потрібна майстерність, щоб усіх їх зобразити реалістичними. Саме ці герої закохують у себе і не хочуть відпускати. Серед вигаданих героїв бродять історичні особистості (наприклад політик Юрій Немирич, автор трактату як побороти Московію).

Винничук грається із нашою уявою, переконуючи, що саме таким Львів і був у Середньовіччя. І йому хочеться вірити, не дивлячись ні нащо. Цілком вдалою до “Аптекаря” на одному із сайті підібрали ілюстрації із Брейгеля. Ці картини кишать людьми, от так і місто кишить героями та життям у “Аптекарі”.

5. Це і роман про життя в тілі іншого. У книзі пересікаються аж три герої,якщо не більше, які тим чи іншим чином змушені жити не своєю долею. Як вони страждають, а потім перероджуються, і розуміють свої помилки, усе там є.

map24_0_0

6. Роман наче вдало зміксований пиріг має добре замішану основу – сюжет (який не має сенсу переповідати, бо на ньому усе тримається, який же пиріг без основи), і смачну начинку – із цікавими героями, описами Львова, відьомськими рецептами, ліками із трупів із такою правдоподібністю виписаними, що аж починаєш задумуватись, звідки Винничук усе це довідався, і що в нього за потусторонні друзі,  та декількома оповідачами.

vyn
Юрій Винничук

7. Жанрів тут теж намішано – і містика є, і мелодрама, й історичні містифікації, і психологічна драма персонажів, які змушені жити не своїм життям, і врешті такий коханий багатьма жанр детектив. Все, що забажаєте, одним словом.

8. І тому, найголовніше, що є в цьому романі це його перспектива на продовження. От давно ви читали щось українське та настільки захопливе, що чекали на продовження? Отожбо. Можливо, це наш Гаррі Поттер, але крутіше, і не для дітей. Винничук обіцяє, що напише продовження, як попросять. А ми просити будемо.)

Свіже інтерв’ю із Винничуком про Аптекаря і не тільки.

Уривки із книги “Аптекар” –  розділ 18. Під прапором корсарів.

1 Comments Add yours

Залишити коментар