book bloggers: | Ті, хто пишуть про книжки

 

Більше ніж читати про книжки я люблю лише читати самі книжки. І класні книжкові блоги це ще той ласий шматок. У них немає кон’юнктури, конань заради формату видання, чи витриманої емоційності, тут всьо щиро, різко та відверто.

Тож поки ще не настали золоті часи і видавці та магазини не зрозуміли силу блогерства, вирішила скласти невеличкий список тих, кого читаю і за кими старанно слідкую. А на майбутнє вищезгаданим це навіть бонус-подарунок.

І попереджую, читання заразне!

vaenn.wordpress.com – Ксеня (перша, тому що тезка, а ні жартую), а тому що справді читає багато, і після страшного букчеледндж_юа, сказала “пхе, були роки, коли я й більше читала”. Ксеня любить британську класичну (і не тільки) літературу, young adult, міфічне, поетичне та фентезійне. Цікавиться і пильно стежить за феміністичною тематикою. І більш того перевіряє усі прочитані твори за тестом Бехдель! Огляди її смачні і поживні. Крім книжок пише про серіали (завдяки їй я підсіла якось на “Дружин астронавтів” і не пошкодувала), кіно, новинки лялькової індустрії, а саме барбі та лего, а також марки. Тож читайте Ксеню і буде вам щастя)

Reading Mouse – це Юля. Юля – історик, живе у Швеції, має прекрасне маля Вероніку. Юля пише про шведську літературу, якої поки ще не перекладали українською, нон-фікшн (про жінок, виховання, гендерні питання, дітей, історію), читає Нобелівських, Пулітцерівських і ще всяких відомих лауреатів – англійською, німецькою, шведською. У Юлі в блозі можна знайти огляди таких книг, якими у нас ще поки навіть не пахне.) Юля любить “Щигля” Донни Тартт, Єлену Ферранте та Зеді Сміт.

Neborakova – це Богдана.Богдана – журналіст та юрист зі Львова. У Богдани надзвичайно естетичний блог, у всіх розуміннях. Він красивий за змістом, думками та зображеннями. Богдана розповідає про книжки, як про рідних людей. Після таких постів можна й книжку не читати. Богдана пише про Джойса (і какао-боби), а також про Білоцерківець, Селінджера та їжу в українській літературі, Барнза та Лаюка. Читати цей блог треба обов’язково у гарній кав’ярні із улюбленим напоєм, тоді гармонія забезпечена!

книгачай – це Кріс. Кріс уміє робити красиво. Кріс малює та робить колажі, вона із міста Суми. Її блог це вишуканість у першу чергу. Огляди книг Кріс короткі, але дуже місткі. Тут можна познайомитись із Деніелом Кізом, Жозе Сарамаго, Томасом Пінчоном. Крім того, Кріс вишукує книжкові кадри у фільмах, а також описи їжі в літературі. І те, і те дуже цікаво читати. А ще розповідає про свої подорожі, створює скетчбуки, колекціонує листівки та фотографує, а також любить такс.

Raincarnation – це Ліля. Ліля журналіст і живе у Львові. Ліля складає цікаві списки, от як наприклад скандинавської літератури. Також Ліля в’яже, чудово готує, має гарнезний Instagram, де можна усе це роздивитись. А ще Ліля пише про мандрівки, та надвичайно натхненні пости.

What are you reading? – це Катя. Катя журналіст із Києва. Її блог має одну істотну відмінність, Катя не пише про книжки, вона розпитує людей на вулиці про те, що вони читають і чому. Для доказу у кожному пості фотопруф.  У Каті дуже цікаві герої, хто зна, може хтось із вас теж колись ним стане?)

Читацький щоденник – це Тетяна. Відгуки Тетяни не обмежуються лише емоціями, а й цілком дотягують до рівня рецензій. Тетяна пише огляди і ставиться критично до творів із погляду редактора. Тут можна знайти огляди на нове видане українське, як от Антологію детективної прози, чи на молоду письменницю Ярославу Литвин, або ж новий роман Оксани Луцищиної. А ще нещодавно у Тані вийшла перша книжка)

Читацький щоденник Росави – Росава любить Японію та японське, до аналізу книг ставиться прискіпливо і старанно. Росава читає Винничука, Муракамі та Кінга. Має свою систему оцінювання книг – 1 — жах; 2 — ну таке; 3 — норм; 4 — сподобалось, навіть дуже
5 — дивовижна книга! А ще як додає сама Росава, її блог складається на 80% із фантастики в усіх можливих проявах.

Яна і монстри – це блог натхнення Яни зі Львова. У Яни крім власне самих книжок багато красивих картинок, милих монстрів, а ще казок-історій, які пише сама Яна. А ще вона збирає прекрасні Inspiration of the week, у які вона добирає прекрасні фільми, картинки, книги та пісні.


BiggaKнига – блог перекладачки і журналістки Анастасії Завозової. Завозова переклала російською “Щигля” Донни Тартт та її ж “Маленького друга”. Завозова пише весело і цікаво. Читає новинки, переважо англійською, а також скандинавів в оригіналі. Наскільки знаю, зараз перекладає вже захвалений роман A little life американської письменниці Ханьї Янагіхари. Щоб зрозуміти, як пише Завозова, почитайте її звіт за 2015, де вона коротко, по пару речень описала усі 102 книги, що прочитала. Я читала, сміялась, і вреті підсіла на її блог)

Журнал об иностранной литературе – блог Олексія Полярінова. Блог – справжній скарб, бо чого там тільки нема. Сучасна світова література у своєму різноманітті, цікаво і дотепно. Обережно, із блогу важко вийти назад у примарний світ.)

Наче все, але на зовсім. Планується ще друга частина списку, але вже не із блогами, а з оглядачами-критиками.

Ну тепер діліться, кого ви читаєте, а?


 

Ще трішки про навколочитальне:

lists: | 12 книг, які я точно прочитаю

books: | 10 причин зареєструватись в Goodreads

Що читати цілий рік: 2016

 

 

 

14 Comments Add yours

  1. Юлька коментує:

    ого скільки новенького! дякую, що поділилася, пішла читати)

    Вподобано 1 особа

    1. ksenyak коментує:

      🙂 смачного!

      Вподобано 1 особа

    2. ksenyak коментує:

      Юлю, онови пост, бо я ще дещо додала)

      Вподобано 1 особа

  2. vaenn коментує:

    нові імена! /щастя, радість, овації/
    дякую Ксеню! /як порєдна фем-тематична блогерка пішла писати давно собі обіцяний огляд малопопулярної антології жіночої американської прози. а то верхнім постом листівки висять, аж нєвдобно/

    Вподобано 1 особа

    1. ksenyak коментує:

      давай-давай, Ксеню) надсилаю віртуальний штурханець)

      Вподобано 1 особа

  3. chrsstl коментує:

    О__О
    огоо. сижу красная, как помидор, и улыбаюсь. даже как-то слегка неловко читать о себе приятности. спасииибо!
    и да, пойду погуляю по ссылочкам 🙂

    Вподобано 1 особа

  4. Yuliya Yurchuk коментує:

    Всіх пододавала! Готова читати! Дякую, що ділишся!

    Вподобано 1 особа

    1. ksenyak коментує:

      ура! пост вдався!)

      Вподобано 1 особа

  5. Юлька коментує:

    окреме дякую за блог Неборакової)))) в мене творче піднесення з такими фотками як в неї і смачними дописами))))
    декого зі списку вже читаю, ршту читатиму теж)))
    можу запропонувати ще два постійних, які читаю я: Іри http://saulelobis.blogspot.sk і альонки http://sparrow-al.livejournal.com

    Вподобано 1 особа

    1. ksenyak коментує:

      Дякую, Юль! Не чула про обидва

      Подобається

  6. D коментує:

    Дякую! З блогів, про які ще не знала, сподобався Читацький щоденник 🙂

    Англійською читаю The Little Red Reviewer (фантастика, фентезі) Андреа Джонсон, яка часом пише статті і бере інтерв’ю для Apex Magazine і SFSignal. Книжкових оглядів там чимало: https://littleredreviewer.wordpress.com/review-index/

    Вподобано 2 people

    1. ksenyak коментує:

      Рада, що щось відкрили для себе і дякую за поради)

      Вподобано 1 особа

    1. ksenyak коментує:

      Дякую!)

      Подобається

Залишити коментар